Olvasási idő: 4 perc

Parkolás zöld rendszámos hibrid

és elektromos autóval 2024-ben

Valóban ingyenes Magyarországon a zöld rendszámos autók parkolása?

A Kormány még az előző évtizedben vezette be a környezetkímélő, ámde átlagos társaiknál némiképp drágább gépjárművek egyik támogatási formájaként a zöld rendszámhoz tartozó ingyenes parkolás lehetőségét. Ez azonban nem tartozik egységes szabályozás alá, így a települések maguk határozhatnak a kedvezményről.

Bár az idő múlásával előbb egyre több önkormányzat kötötte szigorúbb feltételekhez a zöld rendszámos ingyenes parkolást – sőt, egyes városok teljesen megvonták a villanyautósoktól ezt a kedvezményt, a mai napig több nagyvárosban – például Budapesten is – még mindig teljes mértékben jár a parkolási díj alóli felmentés a környezetbarát közlekedési eszközökre.

,zöld rendszámos autók,zöld rendszám,tisztán elektromos,zöld rendszámos járművek,zöld rendszámot,zöld rendszámos autóknak,kedvezmény,városban,rendszámos autóval,zöld rendszámmal, ingyenes parkolás, elektromos autók, ingyenes parkolása, tisztán elektromos járműveknek, tisztán elektromos hajtású,

Milyen zöld rendszámmal érvényes az ingyenes parkolás?

Fontos leszögezni, hogy bár a zöld színt a járművek egyedi azonosítóján sok környező ország átvette (zöldes háttér pl. Szlovákia, zöld betűk és fehér háttér pedig Románia), a szabályozás egyértelműen csak a magyar felségjelzéssel ellátott járművekre vonatkozik.

,zöld rendszámos autók,zöld rendszám,plug in hibrid,zöld rendszámmal,ingyenes parkolása,ingyenes a parkolás,parkolni,kedvezmény,hol,önkormányzat,ingyenes parkolást,elektromos autóval,elektromos autóknak,

Emellett ugyan szeptembertől már nem kapnak zöld hátterű rendszámot a plug-in hibrid (PHEV) járművek, továbbá a mostaniak is legkésőbb a következő műszaki vizsga alkalmával visszakapják a hagyományos, fehér hátterű táblákat – és velük minden hátrányt -, amelyek most zöld plakettel rendelkeznek, még temérdek magyar településen élvezhetik a költségmentes parkolást.

Plug-in hibridek és elektromos autók.

Hol tesznek különbséget a zöld rendszámok között? 

Sajnos a szabályozás az önkormányzatokra bízza, hogy élnek-e az engedménnyel a környezetbarát járgányok részére, és ha igen, akkor milyen módon. Akadnak helyek, ahol csak az ottani lakcímmel rendelkező zöld járművek parkolhatnak ingyen, míg máshol csak a tisztán elektromos négykerekűek – lakcímtől függetlenül. Itt általában regisztrálni kell autónkat a megadott felületen keresztül, hogy ellenőrizzék jogosultságát, majd bekerüljön a rendszerbe, ugyanis aki ezt elmulasztja, ugyanúgy csekket kap, mint egy hagyományos, belső égésű motorral szerelt autó tulajdonosa, aki elfelejtett jegyet váltani.

zöld rendszámos autók,zöld rendszám,tisztán elektromos,tisztán elektromos,ingyenes parkolása,zöld rendszámos autóknak,parkolni,kedvezmény,kedvezmények,városban,elektromos autók,

Miskolcon, Szolnokon és Pécsett csak teljesen elektromos hajtású autókra vonatkozik a díjmentesség, melyet előzetes regisztrációval kell igényelni.

zöld rendszám ingyen parkolás,,zöld rendszámos,zöld rendszám,tisztán elektromos,zöld rendszámos járművek,zöld rendszámot,plug in hibridek,kedvezmény,elektromos autóknak,rendszámos autóval,rendszámos autóval,zöld rendszámmal, ingyenes parkolás, elektromos autók, ingyenes parkolása, tisztán elektromos járműveknek, tisztán elektromos hajtású,

A kedvezmény teljes megszüntetése mellett döntött a vezetés többek között: Esztergom, Kecskemét, Szentendre, Nyíregyháza, Siófok, Sopron városokban. Vagyis ezeken a településeken minden zöld rendszámos járműnek fizetős a közterületi parkolás.

A továbbra is teljesen ingyenes helyek közé tartozik például: Budapest, Eger, Gyöngyös, Gödöllő, Hatvan, Harkány, Hévíz, Székesfehérvár, Tapolca, Tatabánya, Vác. Persze utazás előtt érdemes a célul kitűzött település önkormányzatánál érdeklődni a valós helyzetről.

Vonatkozik-e parkolóházakra, őrzött kültéri parkolókra a szabály?

Mivel az ilyen helyek nem közterületnek számítanak, hanem általában valamilyen gazdasági társaság tulajdonát képezik, itt az üzemeltető dönti el, milyen összegért és milyen időtartamra engedi be a parkolni vágyókat. Ez abból következik, hogy a szabályozás nem érvényes az ilyen magánterületekre, vagyis a magánparkolókban a tulajdonos/üzemeltető döntheti el, kinek milyen kedvezményt ad – általában a zöld rendszámos járművek nem kapnak semmilyen megkülönböztetést, ám ha szerencséjük van, akkor rendelkezésre állhat például ingyenes töltés, vagy épp fordítva: fizetős autótöltés mellé ingyenes parkolás járhat.

,zöld rendszámos autók,zöld rendszám,plug in hibrid,zöld rendszámmal,ingyenes parkolása,ingyenes a parkolás,parkolni,kedvezmény,kedvezmények,városban,ingyenes parkolást,tisztán elektromos autók,elektromos autóknak

Igaz-e, hogy ingyenes az elektromos autó töltés ára?

zöld rendszám ingyen parkolás,,zöld rendszámos,zöld rendszám,tisztán elektromos,zöld rendszámos járművek,zöld rendszámot,plug in hibridek,kedvezmény,elektromos autóknak,rendszámos autóval,rendszámos autóval,zöld rendszámmal, ingyenes parkolás, elektromos autók, ingyenes parkolása, tisztán elektromos járműveknek, tisztán elektromos hajtású,

Aki teheti, inkább otthon töltsön a megfelelő készülékkel, melynek kiválasztásához profi csapatunk segítségét is kérheti az alábbi elérhetőségeken:

⚡️GYIK

⚡️1. Valóban ingyenes Magyarországon a zöld rendszámos autók parkolása?

Igen, de nem mindenhol. A magyar kormány 2010-es években bevezette az ingyenes parkolási kedvezményt a zöld rendszámos, környezetkímélő járművek számára. Azonban ez a kedvezmény településenként eltérő, és több önkormányzat már szigorított vagy megszüntette ezt a lehetőséget. Nagyvárosok, például Budapest, továbbra is biztosítják az ingyenes parkolást.

⚡️2. Milyen típusú zöld rendszámmal rendelkező autók parkolhatnak ingyen?

Az ingyenes parkolás elsősorban a magyar felségjelzésű zöld rendszámos járművekre vonatkozik. A plug-in hibrid (PHEV) járművek szeptembertől nem kapnak többé zöld rendszámot, és a meglévők is visszaváltanak fehér rendszámra a következő műszaki vizsgánál. Ennek ellenére sok településen továbbra is élvezhetik a parkolási kedvezményt.

⚡️3. Mely városokban érvényes az ingyenes parkolás a zöld rendszámú autókra?

A parkolási szabályok városonként változnak. Például Miskolc, Szolnok és Pécs csak tisztán elektromos autók számára biztosít ingyenes parkolást regisztráció után. Viszont Esztergom, Kecskemét, Szentendre, Nyíregyháza, Siófok és Sopron megszüntették a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását. Budapest, Eger, Gyöngyös és néhány más település továbbra is biztosítja az ingyenes parkolást.

⚡️4. Milyen járművekre vonatkozik az ingyenes parkolás, ha regisztrálni kell?

Számos városban regisztráció szükséges az ingyenes parkolás igénybevételéhez. Ez leginkább a tisztán elektromos autókra érvényes, de előfordulhat, hogy helyi lakcím is szükséges. A regisztráció elmulasztása esetén bírság járhat, mintha belső égésű motoros járművel parkolnánk.

⚡️5. Vonatkozik-e a szabály parkolóházakra vagy őrzött parkolókra?

Nem, ezek nem számítanak közterületnek, ezért a parkolóházak és őrzött parkolók esetében az üzemeltető határozza meg a parkolási díjat és kedvezményeket. Általában a zöld rendszámos járművek nem kapnak különleges kedvezményeket, de bizonyos helyeken például ingyenes töltést is biztosíthatnak.

Mi a véleményed?
Loading spinner

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük