Olvasási idő: 5 perc

Mit várunk el egy jó elektromos autó töltőtől?

Röviden azt, hogy végezze a feladatát, azaz töltse fel a rákötött járművet minél gyorsabban, és tegye ezt hosszú éveken át megbízhatóan. Ezen túlmenően persze akadnak különféle extra igények, hisz nem minden esetben jó, ha egy töltő csak áramot továbbítani képes. Vannak, akik számára fontos, hogy ne tudjon akárki töltést indítani, hiába hozzáférhető az eszköz bárki számára, míg mások a statisztikákat tartják fontosnak, de akár a távoli elérés, a napelemes rendszerrel kompatibilitás vagy épp a teljesítménykorlátozás – vagyis a háztartási villanyóra biztosítékainak védelme nélkülözhetetlen. Szerencsére mindenre létezik megoldás, ráadásul egyes készülékek esetében akár egyszerre az összesre.

Mitől okos egy elektromos autó töltő?

A mai világban sok dolgot vélünk okosnak akkor, ha távolról (a telefonunkról) el tudjuk érni, valójában ez inkább csak annyit jelent, hogy távirányítható. Ráadásul akadnak olyan eszközök, amiket pusztán egy “adott távolságból”, például ugyanazon a wifi hálózaton keresztül tudjuk menedzselni, nem pedig a világ bármely pontjáról, így tulajdonképp helyileg is kötve vagyunk. 

okos elektromos autó töltő, elektromos autó,elektromos autó fali töltő,fali töltő,elektromos autó töltése,elektromos,wallbox

Az igazán okos töltők azonban maguk végeznek el bizonyos feladatokat, amik adott esetben óvják a hálózatot a túlterheléstől vagy olcsóbbá teszik a töltési folyamatokat – például a napelemes rendszer termelésével összhangban. Ezek olyan dolgok, amiket bár a felhasználók is megtehetnének, nehéz elképzelni, hogy valaki folyamatosan figyeli a háztartása és autója töltésének összteljesítményét és az alapján szabályozza folyamatosan az áramfelhasználást, vagy épp azt, hogy elegendő napelemes teljesítmény esetén töltődjön csak autója. Ezekre a feladatokra a mérnökök már kitalálták a megfelelő automatizmusokat, amivel leveszik a terhet a felhasználók válláról.

okos elektromos autó töltő, elektromos autó töltő,elektromos autó,elektromos autó fali töltő,fali töltő,elektromos autó töltése,wallbox

Besen Smart fali töltő előnyök

A Besen Smart wallbox azok számára készült, akik egyszerűen szeretnének tölteni, de a statisztikákat és a távirányítást is fontosnak tartják. A töltő rendelkezik bluetooth és wifi kapcsolattal, így egy telefonos alkalmazás segítségével szabályozhatjuk hozzáférhetőségét, töltési statisztikák birtokába juthatunk, valamint beállíthatjuk, hogy adott kWh vagy idő letelte után automatikusan leálljon a töltés, de ezek mellett például késleltetni is tudjuk a töltés elindítását, hogy olyan időszakban kezdődjön el a folyamat, amikor biztosan nem használunk a háztartásban nagy fogyasztókat vagy valamiért nem leszünk otthon, de az autó igen.

Fontos megjegyezni, hogy webszerveres elérhetőség híján mindenképp ugyanazon a vezeték nélküli hálózaton szükséges maradnunk, amelyen maga a töltő is van, így a világ bármely pontjáról sajnos nem érjük el a készüléket, de otthon vagy az irodában nem kell a töltőhöz rohangálni, ha szeretnénk valamin változtatni. 

Az áramerősséget a 11 kW-os változat esetében 6 és 16, illetve a 7,4 vagy a 22kW-os kiadások esetén 6 és 32 amper között szabadon változtathatjuk.

A töltési statisztikákat nem felhőben tárolja a készülék, így a telefonos applikációval szükséges időközönként szinkronizálni, hogy meglegyenek a legfrissebb adatok, azonban lehetőség van XLS fájlformátumban exportálni az adatokat 

A teljesítményszintekről már esett pár szó, de nézzük meg jobban, milyen modellek érhetők el a Besen Smart változatából. Egyfelől választhatunk csatlakozós vagy kábellel szerelt típust, így bármelyiket preferáljuk, a lehetőség adott. 

Amiben kompromisszumot kell kötnie a felhasználónak, az a háztartás teljesítményének és a napelemes rendszer kezelése, pontosabban ezek hiánya. A Besen termékei ugyanis egyelőre nem tudják az úgynevezett Dynamic Load Balance funkciót, vagyis az áramfigyelést és az intelligens telejsítménymegosztást, azonban már készül a gyártó ezen autótöltője is.

Wallbox Pulsar Plus fali töltő előnyök

 Besen termékével szemben a spanyol gyártmányú Wallbox csak kábeles változatban érhető el, ám a vásárlónak lehetősége van 5 vagy 7 méteres kábelhosszból választania. A töltő egyik legnagyobb előnye, hogy képes a teljesítménymegosztás kezelésére, vagyis az intelligens árammegosztás funkció segítségével felméri, hogy éppen mennyire van használatban az otthoni hálózat, és csak a maradékot adja az autónak. Ehhez az úgynevezett Power Boost okos áramfigyelő kiegészítő eszközre van csupán szükség, melyet a mért fővezetékre kell kötni, hogy lássa a háztartás által elhasznált vagy a napelem által termelt energiát, amit valós időben kommunikál a töltő felé, így a Wallbox rögtön aszerint tudja változtatni a töltőteljesítményt, hogy mennyi van épp szabadon.

Ahogy az előző mondatból már kiderült, ennek segítségével kompatibilis az összes napelemes rendszerrel, így lehetőség van teljesen tisztán “zöld” árammal tölteni az elektromos autót vagy amennyiben nem elégséges napelemes teljesítménynél akár keverhetjük is a hálózati forrást a napelemessel.

E mellett wifis internetmegosztással online állapotba hozható és gyakorlatilag a világ bármely pontjáról elérhető telefonos alkalmazással vagy webes felületen keresztül egyaránt. A töltési statisztikák mellett kezelhetünk felhasználókat, állíthatunk töltési teljesítményt, illetve több töltő esetén akár külön-külön beállíthatjuk azokat. Sőt, amennyiben fizetős töltőpontot szeretnénk létrehozni, az OCPP 1.6 szabványnak köszönhetően regisztrálhatjuk a töltőt akár a Stormi rendszerébe is, így legálisan juthatunk plusz bevételhez minden külsős töltés után.

Besen és Wallbox fali töltő közös előnyök

Az előbbiekben már említettük külön-külön a töltők előnyeit, ami közös bennük, hoyg mindegyik három teljesítmény változatban érhető el, mindegyik töltő teljesítménye amperenként állítható, valamint mindegyik időzíthető és töltési statisztikák is kinyerhetők belőlük. Akárhogy is válasszunk, nem járunk rosszul, már csak a 2 vagy 3 év garancia miatt sem.

⚡️GYIK

⚡️Mit várunk el egy jó elektromos autó töltőtől?⚡️
Egy jó elektromos autó töltő gyorsan és megbízhatóan tölti fel az autót hosszú éveken keresztül. Emellett fontos lehet a hozzáférés korlátozása, töltési statisztikák elérhetősége, távoli elérés, napelemes rendszerrel való kompatibilitás, és a teljesítménykorlátozás a háztartási villanyóra biztosítékainak védelme érdekében.

⚡️Mitől okos egy elektromos autó töltő?⚡️
 Egy elektromos autó töltő akkor okos, ha távolról is vezérelhető, és automatikusan képes bizonyos feladatokat elvégezni, mint például a hálózat túlterhelésének elkerülése vagy a töltési költségek csökkentése a napelemes rendszer termelésével összhangban.

⚡️Mik a Besen Smart fali töltő előnyei?⚡️
 A Besen Smart fali töltő Bluetooth és Wi-Fi kapcsolattal rendelkezik, így egy telefonos alkalmazáson keresztül szabályozható. Lehetőséget biztosít a töltési statisztikák megtekintésére, a töltés időzítésére és a töltés automatikus leállítására adott kWh vagy idő letelte után. Az áramerősséget szabadon változtathatjuk, és az adatok XLS formátumban exportálhatók.

⚡️Mik a Wallbox Pulsar Plus fali töltő előnyei?⚡️
 A Wallbox Pulsar Plus kábeles változatban érhető el, 5 vagy 7 méteres kábelhosszal. Képes a teljesítménymegosztás kezelésére, így a hálózat aktuális terheltsége alapján osztja el az áramot. Kompatibilis a napelemes rendszerekkel, és távolról is elérhető telefonos alkalmazással vagy webes felületen keresztül. Az OCPP 1.6 szabványnak köszönhetően fizetős töltőpontként is használható.

⚡️Mik a Besen és a Wallbox fali töltők közös előnyei?⚡️
 Mindkét töltő három teljesítmény változatban érhető el, az áramerősségük állítható, időzíthetők, és töltési statisztikák is kinyerhetők belőlük. Mindkettő 2 vagy 3 év garanciával rendelkezik, így

Mi a véleményed?
Loading spinner

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük